Βασικές αρχές ασφαλείας

Είναι πολύ βολικό και ωφέλιμο να αποθηκεύουμε τις πληροφορίες μας στο “νέφος” (δηλ. στο διαδίκτυο), να έχουμε πρόσβαση σε αυτές από παντού και από διαφορετικές συσκευές και να τις μοιραζόμαστε με φίλους και συνεργάτες, αλλά δεν θέλουμε να είναι διαθέσιμες σε άτομα που δεν επιθυμούμε. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει αν είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας.
 • Οι διαχειριστές που δημιούργησαν τον λογαριασμό μας γνωρίζουν τον αρχικό κωδικό μας, οπότε τον αλλάζουμε το γρηγορότερο με το που θα παραλάβουμε τον λογαριασμό.
 • Ο κωδικός μας είναι προσωπικός, δεν τον δημοσιοποιούμε σε κανέναν.
 • Αλλάζουμε τον κωδικό πρόσβασής μας τακτικά (π.χ. δύο φορές το χρόνο). Φροντίζουμε να επιλέγουμε έναν κωδικό πρόσβασης που περιέχει ένα συνδυασμό αριθμών, χαρακτήρων και γραμμάτων με διάκριση πεζών-κεφαλαίων για να ενισχύσουμε την ασφάλειά του.
 • Σε κοινόχρηστους υπολογιστές δεν επιλέγουμε “διατήρηση σύνδεσης”, δεν αφήνουμε τον φυλλομετρητή να αποθηκεύει τον κωδικό μας κατά την είσοδο και κάνουμε πάντα έξοδο από τις υπηρεσίες πριν εγκαταλείψουμε τον υπολογιστή.
 • Σε περίπτωση που κάνουμε "διατήρηση σύνδεσης" ή "αποθήκευση του κωδικού μας",  πραγματοποιούμε εκκαθάριση σε φόρμες, κωδικούς πρόσβασης, προσωρινή μνήμη και cookie του προγράμματος περιήγησής που χρησιμοποιούσαμε στον κοινόχρηστο υπολογιστή.
 • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού μας στο Google σε άλλους ιστότοπους. Εάν εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασής μας σε έναν εξωτερικό ιστότοπο που έχει παραβιαστεί, υπάρχει πιθανότητα κάποιος χρήστης να προσπαθήσει να συνδεθεί στον λογαριασμό μας Google με τα ίδια στοιχεία.
 • Προστατεύουμε τον κωδικό πρόσβασής μας. Δεν τον εισαγάγουμε ποτέ σε μη αξιόπιστο ιστότοπο, τον οποίο λάβαμε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μεταβαίνουμε πάντα απευθείας στη διεύθυνση που χρησιμοποιούμε για την είσοδό μας στις υπηρεσίες (π.χ. mail.epal-elvenizelou.gr).
 • Δεν αποστέλλουμε τον κωδικό πρόσβασής μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Google, οι τράπεζες, και κανένας οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου δεν θα μας ζητήσει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Χρησιμοποιούμε μια ασφαλή σύνδεση κατά την είσοδό μας. Στις ρυθμίσεις μας στο Gmail, επιλέγουμε "Συνεχής χρήση του HTTPS". Αυτή η ρύθμιση προστατεύει τα στοιχεία μας από τυχόν κλοπές κατά την είσοδό μας στο Gmail μέσα από ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο που υπάρχει π.χ. σε μια καφετέρια ή ένα ξενοδοχείο.
 • Διενεργούμε ελέγχους για ιούς και κακόβουλα προγράμματα τακτικά. Έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας ένα αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς, το οποίο ενημερώνεται από το διαδίκτυο.
 • Πραγματοποιούμε τακτικές ενημερώσεις του λειτουργικού μας συστήματος και των προγραμμάτων περιήγησής που χρησιμοποιούμε.
Ένας τρόπος για να αλλάξετε τον κωδικό του λογαριασμού σας είναι μέσω των ρυθμίσεων του gmail (Ρυθμίσεις-->Καρτέλα: Λογαριασμοί-->Σύνδεσμος: Ρυθμίσεις λογαριασμού google-->Νέα σελίδα, σύνδεσμος: Αλλαγή του κωδικού πρόσβασής σας).

Διαβάστε περισσότερα στα παρακάτω:

Μπορείτε να βρείτε την συγκεκριμένη ιστοσελίδα σε εκτυπώσιμη μορφή εγγράφου google εδώ!!!

Comments