Πρώτες ερωτήσεις

Περιεχόμενα

 1. 1 Αν δεν βρω την ερώτηση που με απασχολεί παρακάτω ή στις υπόλοιπες σχετικές ιστοσελίδες, τι κάνω;
 2. 2 Ποια είναι τα οφέλη από την χρήση υπηρεσιών "νεφοπληροφορικής";
 3. 3 Γιατί να προσφέρουμε τις παραπάνω υπηρεσίες μέσω του Google Apps for Education και να μην αρκεστούμε στις υπηρεσίες που προσφέρει η Google για μεμονωμένους χρήστες;
 4. 4 Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες του ΠΣΔ αλλά αυτές που προσφέρει η Google;
 5. 5 Από ποια σχολεία χρησιμοποιούνται ήδη οι υπηρεσίες αυτές;
 6. 6 Πως θα γίνεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες;
 7. 7 Πως θα ενημερωθούν οι καθηγητές και οι μαθητές σχετικά;
 8. 8 Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσης των υπηρεσιών νεφοπληροφορικής Google Apps for Education στο σχολείο;
 9. 9 Δεν είμαι καθηγητής πληροφορικής και δεν είμαι εξοικειωμένος με το αντικείμενο, μπορώ να συμμετέχω;
 10. 10 Πως μπορώ να βοηθήσω;
 11. 11 Έχω ήδη πολλούς λογαριασμούς email, τι μπορώ να κάνω;
 12. 12 Πως θα πάρω λογαριασμό σύνδεσης στις υπηρεσίες;
 13. 13 Πως θα πάρουν οι μαθητές μου λογαριασμό;
 14. 14 Ποια θα είναι η διάρκεια του λογαριασμού μου;
 15. 15 Υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση της υπηρεσίας;
 16. 16 Υπάρχουν κανόνες στην ονοματολογία των λογαριασμών;
 17. 17 Οι καθηγητές θα έχουν δυνατότητες διαχείρισης των υπηρεσιών;

Αν δεν βρω την ερώτηση που με απασχολεί παρακάτω ή στις υπόλοιπες σχετικές ιστοσελίδες, τι κάνω;

Μάλλον δεν θα έχει απαντηθεί ακόμα! Την στέλνω λοιπόν στην Υποστήριξη (ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων, τηλ. 2821075611, gappsedu@keplinet-chanion.gr) για να απαντηθεί και να ενημερωθούν πιθανόν και οι υπόλοιποι που αναρωτιούνται σχετικά... :)

Μπορώ να την συζητήσω και στην ομάδα gapps@epal-elvenizelou.gr!

Ποια είναι τα οφέλη από την χρήση υπηρεσιών "νεφοπληροφορικής";

Ενδεικτικά, μερικά από τα οφέλη που έχουμε από την χρήση υπηρεσιών νεφοπληροφορικής και πιο συγκεκριμένα από τις ανάλογες υπηρεσίες της google, είναι:
 • αποθήκευση των δεδομένων μας στο νέφος, δεν χρειαζόμαστε πλέον usb μνήμες, δίσκους, κλπ (αρκεί να έχουμε διαδίκτυο),
 • δεν ανησυχούμε για αντίγραφα ασφαλείας (αρκεί να έχουμε εμπιστοσύνη στις διαδικασίες ασφαλείας και την σταθερότητα υποδομής του παρόχου, πχ. της google),
 • έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα μας από οποιονδήποτε υπολογιστή όπου και αν βρίσκεται (αρκεί να υπάρχει διαδίκτυο),
 • έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα μας από οποιαδήποτε συσκευή (υπολογιστή, ταμπλέτα, έξυπνο κινητό, …),
 • έχουμε δωρεάν λογισμικό για επεξεργασία εγγράφων και αρκετές άλλες δραστηριότητες (δεν παρέχονται όλες οι λειτουργίες της τελευταίας έκδοσης του ms office, αλλά οι σημαντικότερες παρέχονται και είμαστε νόμιμοι...),
 • δεν ανησυχούμε για αναβαθμίσεις μια που οι νέες δυνατότητες εγκαθίστανται αυτόματα,
 • είναι πλέον πολύ εύκολο να δημοσιεύουμε όσα από τα δεδομένα μας θέλουμε στο διαδίκτυο,
 • μπορούμε να μοιραστούμε τα δεδομένα μας με όσους θέλουμε (με μια ομάδας εργασίας, με ένα τμήμα, μια τάξη, με όλο το σχολείο, με όλο τον κόσμο, κλπ), εύκολα μέσω της δημιουργίας των αντίστοιχων ομάδων χρηστών,
 • μπορούμε να μοιραστούμε τα δεδομένα μας με τους άλλους στο επίπεδο που θέλουμε (μοίρασμα εγγράφων σε επίπεδο ανάγνωσης, σχολιασμού, επεξεργασίας ...),
 • οι χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν να δουλεύουν τις δημοφιλείς υπηρεσίες της google Gmail, Ημερολόγιο, Έγγραφα, Ιστότοπους, Blogger, Picasa κλπ, αλλά και όσες επιπλέον υπηρεσίες είναι διαθέσιμες και αποφασιστεί ότι είναι χρήσιμο να εγκατασταθούν (π.χ. εφαρμογές ηλεκτρονικής μάθησης, κα.).

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία Google Apps for Education στο ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου;
Για να προσφέρουμε στους καθηγητές και τους μαθητές του σχολείου τις καλύτερες υπηρεσίες για επικοινωνία και συνεργασία που μας προσφέρει σήμερα η νεφοπληροφορική, δωρεάν γρήγορα και αξιόπιστα.
Οι χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν να δουλεύουν τις δημοφιλείς υπηρεσίες της google Gmail, Ημερολόγιο, Έγγραφα, Ιστότοπους, κλπ να αποθηκεύουν τις πληροφορίες τους στο νέφος με ασφάλεια, να μοιράζονται πληροφορίες μόνο με όσους επιλέγουν, να επεξεργάζονται ταυτόχρονα πληροφορίες με συμμαθητές ή συναδέλφους, κλπ.
Με λίγα λόγια, είναι ο νέος τρόπος εργασίας στο διαδίκτυο και αξίζει να πρωτοπορήσουμε και να τον προσφέρουμε στους καθηγητές και τους μαθητές του σχολείου.

Γιατί να προσφέρουμε τις παραπάνω υπηρεσίες μέσω του Google Apps for Education και να μην αρκεστούμε στις υπηρεσίες που προσφέρει η Google για μεμονωμένους χρήστες;

Η υπηρεσία Google Apps for Education μας προσφέρει επιπλέον τεχνικές δυνατότητες, όπως:
 • ομαδοποίηση των λογαριασμών (καθηγητές, μαθητές, τάξεις, τμήματα, κλπ), άρα και ευκολότερη επικοινωνία και συνεργασία
 • δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμών που να διαχειρίζονται άλλους (διαχείριση των λογαριασμών των μαθητών από καθηγητές)
 • περισσότερο χώρο για αποθήκευση από τις απλές υπηρεσίες google (αντί 7GB προσφέρουν 25GB ανά χρήστη)
 • πολλές επιπλέον ευκολίες διαχείρισης και εργαλεία
 • πρόσβαση όλων των υπηρεσιών κάτω από το domain του σχολείου (π.χ. mail.epal-elvenizeloy.gr, docs.epal-elvenizeloy.gr, κλπ)
 • ευκολία στην δημιουργία των λογαριασμών και την διαχείρισή τους
 • και πολλά άλλα...


Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες του ΠΣΔ αλλά αυτές που προσφέρει η Google;

Η χρήση των υπηρεσιών της Google δεν αποκλείει και την χρήση υπηρεσιών του ΠΣΔ όπου αυτές είναι διαθέσιμες. Βέβαια, οι υπηρεσίες του ΠΣΔ είναι ένα υποσύνολο αυτών που προσφέρει η Google, εξελίσσονται με πολύ βραδύ ρυθμό και υποστηρίζονται αποσπασματικά.

Από ποια σχολεία χρησιμοποιούνται ήδη οι υπηρεσίες αυτές;

Ήδη πολλές χιλιάδες σχολεία στον πλανήτη χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία. Στην Ελλάδα όμως ο αριθμός αυτός είναι ακόμα πολύ μικρός. Μπορειτε να δείτε σχετικά εδώ.

Πως θα γίνεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες;

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες θα γίνεται μέσω λογαριασμών που θα δημιουργηθούν με ονόματα χρήστη του τύπου όνομα.καθηγητή@epal-elvenizelou.gr. Το όνομα χρήστη (μαζί με τον απαραίτητο κωδικό) εκτός από διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα αποτελεί και το κλειδί μέσω του οποίου θα δίνεται πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες.

Πως θα ενημερωθούν οι καθηγητές και οι μαθητές σχετικά;

Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα αναλάβει την ενεργοποίηση και την διαχείριση της υπηρεσίας. Επίσης, θα αναλάβει την αρχική εκπαίδευση όσων από τους καθηγητές ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά. Πιστεύουμε ότι οι καθηγητές πληροφορικής θα είναι χρήσιμο να ενημερώσουν σχετικά τους μαθητές τους, ιδιαίτερα όσοι κάνουν μαθήματα με σχετικό αντικείμενο. Οι καθηγητές που θα ενδιαφερθούν να εκπαιδεύσουν τους μαθητές τους ή να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες σαν εργαλείο στα μαθήματά τους θα επικοινωνούν με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ για να δημιουργηθούν οι ανάλογοι λογαριασμοί μαθητών ή να ενημερωθούν σχετικά.
Πολλοί καθηγητές ήδη χρησιμοποιούν σαν εργαλείο στα μαθήματά τους τις υπηρεσίες του google για μεμονωμένους χρήστες, οπότε για αυτούς θα είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσουν και την υπηρεσία Google Apps for Education.
Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα αναλάβει και την υποστήριξη της υπηρεσίας ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχειά της.

Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσης των υπηρεσιών νεφοπληροφορικής Google Apps for Education στο σχολείο;

Η χρήση της νεφοπληροφορικής προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες και ευκολίες. Ένα παραπάνω η χρήση των σχετικών υπηρεσιών της Google, η οποία και είναι πρωτοπόρος στο θέμα. Γενικά, μπορούμε να αποθηκεύουμε τα έγγραφά μας στο "σύννεφο" έχοντας σε αυτά πρόσβαση από παντού, από οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς να ανησυχούμε για αντίγραφα ασφαλείας. Επίσης, μπορούμε να επιτρέπουμε την ανάγνωση ή την επεξεργασία των εγγράφων μας από όποιους και όσους θέλουμε. Πιο συγκεκριμένα ενδεικτικά, παραδείγματα που μπορούμε να φανταστούμε στο περιβάλλον του σχολείου μας είναι:
 • οι μαθητές (και οι καθηγητές φυσικά) αποκτούν χώρο αποθήκευσης στο σύνεφο για να αποθηκεύουν τις εργασίες τους, αντί να τις αποθηκεύουν σε usb συσκευές ή στον δίσκο κάποιου υπολογιστή σε ένα εργαστήριο. Οι εργασίες τους αυτές είναι προσβάσιμες από παντού και ασφαλείς από καταστροφή υλικού!
 • ο καθηγητής αναρτά ασκήσεις και υλικό σχετικό με ένα μάθημα προσβάσιμο μόνο από τους μαθητές που το παρακολουθούν
 • ομάδα μαθητών στα πλαίσια εργασίας συνεργάζεται και επεξεργάζεται παράλληλα έγγραφα, τα διαθέτει για διορθώσεις στον καθηγητή της και για ανάγνωση και σχολιασμό στους συμμαθητές
 • επιλεγμένες εργασίες μπορούν να γίνουν διαθέσιμες και στο ευρύ κοινό

Μπορείτε να δείπε περισσότερα σενάρια χρήσης των υπηρεσιών στο έγγραφο Ενδεικτικά σενάρια χρήσης των υπηρεσιών νεφοπληροφορικής του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου


Δεν είμαι καθηγητής πληροφορικής και δεν είμαι εξοικειωμένος με το αντικείμενο, μπορώ να συμμετέχω;

Φυσικά, οποιοσδήποτε καθηγητής ανεξάρτητα ειδικότητας, αρκεί να έχει βασικές δεξιότητες χρήσης υπολογιστή μπορεί να συμμετέχει.

Πως μπορώ να βοηθήσω;

Οποιαδήποτε ιδέα για βοήθεια, είναι καλοδεχούμενη. Ο σκοπός μας είναι να γίνεται η δουλειά μας ευκολότερα, καλύτερα και πιο ενδιαφέρουσα. Αρχικά θα ήταν χρήσιμο οι συνάδελφοι να βοηθήσουν με 
 • την εκπαίδευση των μαθητών στις υπηρεσίες
 • την δημοσίευση στους συναδέλφους της εμπειρίας από την χρήση της υπηρεσίας και καλών πρακτικών που θα δοκιμαστούν
 • την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για λειτουργίες που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα
 • τις παρατηρήσεις τους και τις ιδέες τους για βελτίωση της υπηρεσίας


Έχω ήδη πολλούς λογαριασμούς email, τι μπορώ να κάνω;

Πολλοί από τους συναδέλφους έχουν ήδη λογαριασμούς email στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, και σε άλλους παρόχους και είναι καθημερινός μπελάς να προσπαθεί κάποιος να θυμηθεί όλους αυτούς τους κωδικούς και να διαβάσει τα μηνύματά του από διαφορετικές υπηρεσίες. Είναι εύκολο να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να υπάρχει ενοποίηση όλων των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν ώστε να διευκολυνθεί η ζωή μας. Οδηγίες θα αναρτηθούν σύντομα στον ιστότοπο.

Πως θα πάρω λογαριασμό σύνδεσης στις υπηρεσίες;

Όσοι από τους συναδέλφους είναι εξοικειωμένοι με τις υπηρεσίες αυτές ή θέλουν να ξεκινήσουν να πειραματίζονται μόνοι τους, χωρίς να περιμένουν την συμμετοχή τους σε κάποια ενημερωτική συνάντηση, μπορούν να ζητήσουν να τους ανοίξουμε λογαριασμό επικοινωνώντας με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ στο email gappsedu@keplinet-chanion.gr, ή στο τηλ. 2821075611 ή αυτοπροσώπως με επίσκεψη στο γραφείο του ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
Οι υπόλοιποι από τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά αρκεί να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους επικοινωνώντας μαζί μας με τους παραπάνω τρόπους και θα τους καλέσουμε το γρηγορότερο σε μια από τις τακτικές ενημερωτικές συναντήσεις μας.

Πως θα πάρουν οι μαθητές μου λογαριασμό;

Οι λογαριασμοί για τους μαθητές θα δημιουργούνται μετά από παρέμβαση κάποιου καθηγητή τους ο οποίος θα αναλαμβάνει να τους κάνει και την γνωριμία με τις υπηρεσίες. Έπειτα, οι μαθητές αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους σε οποιοδήποτε μάθημα ή εκπαιδευτική δραστηριότητα τους χρειάζεται. Θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα προσβάσιμοι μόνο από τους καθηγητές του σχολείου όπου θα αναγράφεται ποια τμήματα έχουν στην διάθεσή τους λογαριασμούς και κατ' επέκταση σε από πια τμήματα μπορούν αν χρησιμοποιηθούν αυτές οι υπηρεσίες.

Ποια θα είναι η διάρκεια του λογαριασμού μου;

Οι λογαριασμοί έχουν lifetime διάρκεια, δηλαδή δεν λήγουν ποτέ αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να το επιθυμεί.

Υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση της υπηρεσίας;

Η χρήση της υπηρεσίας δεν πρέπει να παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία και πρέπει να είναι συμβατή με τις δράσεις του σχολείου (όχι εμπορική χρήση, διαφήμιση, κλπ). Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί από τους καθηγητές και τους μαθητές στις πληροφορίες που δημοσιεύονται ώστε να μην περιέχουν προσβλητικό ή άσεμνο περιεχόμενο.
Σε περίπτωση παράβασης των παραπάνω όρων, είναι δυνατή η χωρίς προειδοποίηση διαγραφή του περιεχομένου, η αναστολή λειτουργίας ενός λογαριασμού χρήστη, ή ακόμα και η μόνιμη διαγραφή του λογαριασμού!

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
 • Απαγορεύεται ρητά η ανάρτηση ή αποστολή περιεχομένου όπως πορνογραφικού, τρομοκρατικού, απειλητικού, υλικού που υπόκειται σε copyright, παράνομου λογισμικού, περιεχομένου που προωθεί θρησκευτικούς ή άλλους τρόπους προσηλυτισμού και γενικότερα περιεχόμενα που είναι ενάντια στα χρηστά ήθη.
 • Απαγορεύονται οι εκφράσεις ρατσιστικών, εξτρεμιστικών ιδεών ή λεκτικές επιθέσεις σε κοινωνικοπολιτικές ή θρησκευτικές ομάδες.
 • Απαγορεύεται οι δράσεις που σκοπό έχουν να θίξουν, να προσβάλουν ή να προκαλέσουν άλλους χρήστες.
 • Σεβαστείτε τα προσωπικά δεδομένα άλλων χρηστών και μην δημοσιοποιείτε ονόματα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, κ.α στοιχεία τρίτων χωρίς την άδεια τους.
 • Απαγορεύεται το spamming και η αποστολή μηνυμάτων με μόνο σκοπό τη διαφήμιση προϊόντων ή υπηρεσιών.

Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων, το οποίο υποστηρίζει την λειτουργία των υπηρεσιών δεν είναι υπεύθυνο με κανένα τρόπο για την ορθή χρήση των υπηρεσιών από τους χρήστες, παρά μόνο αυτοί!

Υπάρχουν κανόνες στην ονοματολογία των λογαριασμών;

Οι καθηγητές μπορούν να επιλέγουν ονόματα λογαριασμών που να βασίζονται στο ονοματεπώνυμό τους.
Όσον αφορά τα ονόματα των λογαριασμών των μαθητών αυτά πρέπει να ξεκινάνε με διψήφιο αριθμό που να δείχνει το τα 2 τελευταία ψηφία του έτους που θα αποφοιτήσει κανονικά ο μαθητής. Μετά θα πρέπει να ακολουθεί το επώνυμο του μαθητή και προαιρετικά ένα ή περισσότερα γράμματα από το όνομά του. Σε περίπτωση συνονυμιών θα για να είναι διαφορετικά τα ονόματα των λογαριασμών θα χρησιμοποιείται διαφορετικός αριθμός γραμμάτων από το όνομα του κάθε μαθητή. Για παράδειγμα για τους μαθητές Παπαδάκης Μανόλης του Φώτη και Παπαδάκης Μανόλης του Κώστα που φοιτούν την σχολική χρονιά 2011-2012 στην πρώτη τάξη, τα ονόματα των λογαριασμών τους μπορούν αν είναι: 14papadakism και 14papadakisman!
Δείτε και το "Δυνατότητες διαχείρισης λογαριασμών μαθητών από καθηγητές"

Οι καθηγητές θα έχουν δυνατότητες διαχείρισης των υπηρεσιών;

Ναι. Δείτε περισσότερα στο "Δυνατότητες διαχείρισης λογαριασμών μαθητών από καθηγητές"
Comments